Samfélagsmiðlar

All vaccinated individuals able to travel to Iceland

From 18 March everyone who can provide proof of a full vaccination with a vaccine that has been certified by the European Medical Agency can enter Iceland without quarantine. Also citizens outside the Schengen area, including the UK and USA.

„The decision to apply border exemptions for vaccinated individuals to countries outside the EU/EEA area is a logical extension of our current policy,” says Katrín Jakobsdóttir, Prime Minister of Iceland.

The Icelandic government has announced that all those who have been fully vaccinated against COVID-19 will be allowed to travel to Iceland without being subject to border measures, such as testing and quarantine.

Until now, this exemption has only applied to those presenting certificates from the EU/EEA Area but will now apply equally to everyone who can provide proof of a full vaccination with a vaccine that has been certified for use by the European Medical Agency as well as requirements defined by the Chief Epidemiologist of Iceland and Icelandic regulations. Certificates from the the World Health Organization (WHO) (the International Certificate of Vaccination or the Carte Jaune/Yellow Card) are also accepted for vaccines the WHO has validated.  

The exemption also applies to those who can provide valid proof of prior infection. Documentation on prior infections must be in accordance with the requirements defined by the Chief Epidemiologist.

“The world has been through a lot in the past twelve months, and we are all hoping for a slow and safe return to normalcy. This also includes the resumption of the opportunity to travel, which is valuable to culture, trade and enterprise. The decision to apply border exemptions for vaccinated individuals to countries outside the EU/EEA area is a logical extension of our current policy,” says Katrín Jakobsdóttir, Prime Minister of Iceland.

Iceland has maintained a policy of exempting EU/EEA citizens with prior infection, as well as those who are fully vaccinated, from all border measures. „Our experience and data so far indicate very strongly that there is very little risk of infection stemming from individuals who have acquired immunity against the disease, either by vaccination or by prior infection. When people are protected against the same disease, with the same vaccines that are produced by the same companies, there is no medical reason to discriminate on the basis of the location where the jab is administered. Our experience shows that the risk of infection from vaccinated individuals is very small or negligible.“ says Thórólfur Gudnason Chief Epidemiologist. 

Iceland has announced that from 1 May it will use the ECDC risk assessment colour code at the border. From that time travellers from low-risk areas (green and yellow) will be exempt from quarantine measures if they present a negative PCR result at the border.
Since 16 February, a negative PCR test is required prior to departure when travelling to Iceland. Additionally, a PCR test is mandatory at the border followed by a five-day quarantine and a second test. Vaccinated individuals and those with prior infection are exempt from the measures.

Currently 30 individuals are in isolation with an infection, 24 are in quarantine due to suspected exposure. No one is hospitalized due to COVID-19 in Iceland.
Since the beginning of the pandemic, every positive sample of the SARS-CoV-2 virus has been sequenced by Icelandic biotech firm, deCode Genetics. Through these efforts it has been established that most of domestic transmission since 15 September are due to a particular variant of the virus, but all other variants, including B.1.1.7. have been contained at the border.

Nýtt efni

Ítalía var mesta vínframleiðsluland heims 2023 en þurfti að sætta sig við að sala dróst saman. Það var reyndar staðan hjá flestum vínframleiðsluþjóðunum. Nú liggja fyrir tölur frá helstu markaðslöndum ítalskra vínframleiðenda: Bandaríkjunum, Þýskalandi, Bretlandi, Kanada og Japan, en samanlagður útflutningur til þessara landa nemur 56 prósentum af heildinni. Til samanburðar vega þessi markaðslönd 50 prósent …

Hann var nýorðinn 14 ára gamall þegar eitt af stóru félögunum í Belgíu, Genk, hafði samband við hann og bauð honum pláss í fótboltaakademíunni sem hafði þá mjög góðan orðstír. Það tók Kevin de Bruyne nokkurn tíma að sannfæra foreldra sína um að það væri góð hugmynd fyrir hann að flytja frá Drongen til að …

Play leitar nú fjárfesta sem vilja leggja félaginu til 1,4 milljarða króna í það minnsta. Stærstu hluthafarnir hafa gefið vilyrði sitt fyrir innspýtingu upp á 2,6 milljarða kr. en sú viðbót er háð því skilyrði að það safnist alla vega 4 milljarðar í nýtt hlutafé. Áður höfðu stjórnendur Play gefið út að þeir þyrftu þrjá …

Mikil umferð farþega var um evrópska flugvelli í janúar, víða fór farþegafjöldinn fram úr því sem var í sama mánuði 2019. Um 46 flugvöllum á Spáni, sem AENA starfrækir, var farþegafjöldinn 18,6 milljónir, sem er 10 prósentum fleiri en í janúar í fyrra. Flestir fóru um flugvöllinn í Madríd nú í janúar síðastliðnum, nærri 4,8 …

Það sem af er ári hefur hægt á eftirspurn á rafbílamarkaði heimsins og framleiðendur bregðast við með því að segja upp starfsfólki, minnka framleiðslukostnað og breyta áætlunum sínum. Þetta bakslag gæti seinkað orkuskiptum í vegasamgöngum.  Þýski gæðabílaframleiðandinn Mercedes-Benz tilkynnti í gær að markmiðum um rafbílavæðingu yrði frestað um fimm ár og sjá til þess að …

Stjórn Volvo Cars ætlar að láta af því verða að minnka hlutinn í sænska rafbílaframleiðandanum Polestar en áformin voru fyrst kynnt í byrjun þessa mánaðar. Fjárfestar tóku tíðindunum vel því hlutabréfin í Volvo hækkuðu í kjölfarið um fjórðung. Endurteknar hlutafjáraukningar Polestar hafa nefnilega haft neikvæð áhrif á gengi Volvo í kauphöllinni í Stokkhólmi samkvæmt frétt …

Notkun á sjálfbæru eldsneyti er besta leiðin til að draga hratt úr losun frá flugsamgöngum, segir Willie Walsh, framkvæmdastjóra Alþjóðasambands flugfélaga, IATA. Hann ræddi mikilvægi þess að minnka losun í ávarpi sínu á flugmálaráðstefnu Changi í Singapúr í vikunni.  Willie Walsh undirstrikaði í ávarpi sínu að flugheimurinn stefndi staðfastlega að kolefnishlutleysi árið 2050: „Við megum …

Vesturland er í útjaðri meginstraums erlendra ferðamanna sem koma til Íslands. Flestir eru þeir á Suðvesturlandi, fara Gullna hringinn og meðfram suðurströndinni - en auðvitað aka margir þeirra eftir Hringveginum í gegnum Borgarfjörð eða halda upp á Snæfellsnes - og áfram sem leið liggur til Vestfjarða með ýmsum útúrdúrum. Við ætlum sem sagt ekki að …