Samfélagsmiðlar

Iceland’s largest carriers compete for Cleveland passengers bound for Europe

WOW Air and Icelandair will begin direct flights between Keflavík International Airport and Cleveland next month. The flights will be the first trans-Atlantic flights from Cleveland since 2009.

Seljalandsfoss in South-Iceland.

Icelandair and WOW Air, Iceland’s two main airlines, will offer direct flights to Cleveland Hopkins International Airport, starting next month. There have not been trans-Atlantic flights from Hopkins Airport since 2009, when United Airlines suspended direct flights between the Cleveland and London Heathrow.

Cleveland will be Icelandair’s 19 US destination. The carrier will offer flights between Hopkins and Keflavík International Airport four times a week. WOW Air will also fly between Cleveland and Keflavík four times a week: Monday, Wednesday, Friday, and Sunday. This is WOW Air’s 13th US destination. The flights to Keflavík International Airport will not only connect US travellers to Iceland, but also to dozens of exciting destinations on mainland Europe. Likewise, Hopkins Airport provides non-stop connections to 51 cities around the US and Central-America, linking European travellers to destinations such as Cancun in Mexico, New Orleans, Dallas, and Nashville, to name a few.

Cleveland airport officials have been working to secure a nonstop flight to Europe since United Airlines cancelled their London flights in. Todd Payne, chief of air service development for Cleveland Hopkins International Airport, told Turisti.is in September that an estimated 108 thousand passengers had travelled from Cleveland to Europe and the Middle-East through other US airports. Pointing out that clearly there was a market for direct trans-Atlantic flights from Hopkins Airport.

Turisti.is conducted a small price comparison on ticket prices on flights between Cleveland and Keflavík on one hand, and between Cleveland and Paris, France, on the other. As the numbers in the tablet below show, WOW Air offers lower fares, but these are stripped of all amenities; Icelandair offers slightly higher prices, but they include non-alcoholic beverages and seat selection. Surprisingly, the cheapest fares with both carriers are in July, during high-season. The Cleveland-Paris flights are roughly 11-hour-long and go through Keflavík Airport. Passengers can therefore opt to do a stop-over in Iceland and, for instance, enjoy a relaxing visit to the Blue Lagoon (note that you have to book your Blue Lagoon visit in advance).

Here you can compare hotel prices in Iceland and here you will find the best price for car rentals.

Should you be travelling to mainland Europe this summer, it could be more economical to fly from Cleveland to Keflavík and from there catch a connecting flight with other carriers, such as Lufthansa, SAS, British Airways or esayJet. Kayak, for example, allows you to search for the cheapest flights between Cleveland and mainland Europe.

Nýtt efni

„Samstarf fólks um allt land er forsenda þess að þróunin verði Grænlandi í hag. Ferðamenn virða ekki sveitamörk heldur eru með hugann allan við að njóta áfangastaða sinna. Þess vegna er svo brýnt að við sem áfangastaðurinn Grænland vinnum saman að því að bjóða upp á óaðfinnanlega og heildstæða upplifun - og náum saman, bæði …

Biðinni er brátt lokið og eftirvæntingarfullir aðdáendur írska rithöfundarins Sally Rooney getað andað léttar því að í liðinni viku var tilkynnt af The Wylie Agency, umboðsskrifstofu rithöfundarins, að ný bók væri væntanleg frá henni þriðjudaginn 24. september 2024.  Alex Bowler, talsmaður Faber & Faber, enska forlags rithöfundarins, sendi líka frá sér tilkynningu í tilefni af væntanlegri  …

Farþegar á Keflavíkurflugvelli gátu að jafnaði valið á milli nærri 10 brottfara á dag til höfuðborgar Bretlands í síðasta mánuði. Þetta er viðbót um eina ferð frá sama tíma í fyrra ef tillit er tekið til þess að nú er hlaupaár. London var sú borg sem oftast var flogið til frá Keflavíkurflugvelli í febrúar samkvæmt …

Það er bannað að auglýsa vín á Íslandi - nema auðvitað í amerískum samfélagsmiðlum og þeim erlendu vefsíðum sem íslenskir lesendur heimsækja. Áfengisauglýsingar eru hinsvegar mikilvæg tekjulind fjölmiðla í löndum allt í kringum okkur enda býr áfengisiðnaðurinn yfir miklu fjármagni og vill viðhalda áhuga neytenda á öllum aldri á þessum viðurkennda en varasama vímugjafa. FF7 …

Með hjálp málgreiningarforrits og athugun á orðanotkun hefur Lapo Lappin komist að því að tvær af vinsælustu bókum Camillu geta varla verið skrifaðar af höfundinum sjálfum og bendir Lappin á að textinn líkist mjög textum eftir annan rithöfund, Pascal Engman. Sjálf neitar Camilla (og það gerir Pascal einnig) öllum ásökunum og telur þær vera ávöxt öfundar …

Stundum fer rás atburða í hring. Flugvélasmiðja Spirit í Wichita var sett á stofn af Stearman Aircraft árið 1927 en tveimur árum síðar eignaðist United Aircraft and Transport Corporation fyrirtækið og rak til ársins 1934. Þá tók Boeing við rekstrinum og í heimsstyrjöldinni síðari, árið 1941, varð Spirit deild innan Boeing. Þannig hélst fyrirkomulagið til …

„Ég er búinn að vera í björgunarsveit í að verða 15 ár og í öllum útköllum tók ég Beef Jerky, þurrkað nautakjöt frá Bandaríkjunum, með mér sem nesti í neyð. Ég gekk til dæmis einu sinni þvert yfir landið, frá Reykjanestá yfir á Langanes og fyrir þá ferð gerði ég mikla leit að góðu, íslensku …

Næring forfeðra okkar á oftar en ekki fyllilega erindi við nútímamanninn. Sum þeirra matvæla sem nú er hent var hreinlega slegist um áður fyrr. Með vaxandi hraða þjóðfélagsins og breyttri menningu hefur heilsusamlegt hráefni eins og innmatur, dýrafitur, bein og mergur orðið að hliðarafurð sem fer til spillis. Þessi sóun hefur í för með sér …