Samfélagsmiðlar

Easter in Iceland

Roughly 70% of Icelanders belong to the Lutheran Church of Iceland, though only 45% claim to be religious. Whatever people think of god and religion, it's a fact that Easter is a National holiday in Iceland.

Reykjavik, the Icelandic capital city.

This means a lot of places are closed on Maundy Thursday, Good Friday, as well as Easter Sunday & Monday. Most restaurant will stay open, but one can expect the majority of stores to close their doors sometime over the holiday.

You can find more detailed information on opening hours at Visit Reykjavik.

The strict no-party policy on Good Friday

According to Icelandic law, all festivities are strictly prohibited on Good Friday. This means that bars and clubs must close at midnight on Maundy Thursday and cannot open until after midnight on Good Friday. The same goes for recreational gatherings in public places like lotteries and card games. Excluded from this are cultural events like theatre shows, concerts and art exhibitions.

To protest these laws, Icelandic atheists gather annually on Good Friday to play bingo. This is obviously illegal, although someone has yet to be arrested. Everybody is free to join, there is no buy-in fee and still, there are prizes to be collected. The bingo takes place on Austurvöllur in downtown Reykjavík.

Easter traditions

The most important tradition of Easter in Iceland, at least according to the kids, is the Easter Egg. This chocolate goodness is stuffed with Icelandic candy and like Chinese fortune cookies, a proverb can be found inside each egg. For the more adventurous, liquorice-chocolate eggs have become hugely popular in recent years. The Easter Eggs can be bought at most convenience stores.

Another popular pastime over Easter in Iceland is skiing. Many Icelanders travel across the country to find the right slope. However, a perfectly suitable one can be found in Bláfjöll, only 30 minutes away from the city center. There you can rent skiing equipment, but you have to bring your own warm clothes.

Last but not less important is the „Easter Leg“. A typical dinner in Iceland on Easter Sunday consists of a roasted leg of lamb, sugar-glazed potatoes and gravy.  If you have an access to a kitchen, we dare you to give it a spin! Otherwise, Icelandic chefs have been cooking lamb for 1000 years, so you should find plenty of options at the restaurants of Reykjavík.

Most churches will have a few services over Easter, including those in downtown Reykjavík. On Good Friday, the St. Matthew Passion by J.S. Bach will be performed in Hallgrímskirkja Church.

Check Visitreykjavik.is for more practical information for your visit to Iceland.

Nýtt efni

Heldur færri beiðnum um vegabréfsáritun var hafnað á Schengen-svæðinu 2023 miðað við árið á undan, 1,6 milljónum eða 15,8 prósentum af heildarfjölda áritana í stað 17,9 prósenta. Flestum beiðnum var að venju hafnað í Frakklandi eða 436.893, samkvæmt frétt SchengenNews, en Frakkar taka líka við flestum beiðnum. Þau ríki sem koma næst á eftir á …

Þegar nýtt íslenskt flugfélag fer í loftið þá er Kaupmannahöfn ávallt meðal fyrstu áfangastaða. Þannig var það í tilfelli Iceland Express, sem þó var ekki fullgilt flugfélag, Wow Air og Play. Hjá öllum þremur var stefnan ekki sett á Stokkhólm fyrr en fleiri þotur höfðu bæst í flotann. Play fór sína fyrstu ferð til sænsku …

Árið 2023 varð landsvæði sem nam tvöfaldri stærð Lúxemborgar eldum að bráð í Evrópu - meira en hálf milljón hektara gróðurlendis eyðilagðist. Samkvæmt upplýsingum Evrópska upplýsingakerfins um gróðurelda (European Forest Fire Information System - EFFIS) voru 37 prósent umrædds lands þakin runnum og harðblaðaplöntum en á 26 prósentum óx skógur.  Auk gríðarlegs tjóns vistkerfisins fylgdu …

Kopar er nú meðal eftirsóttustu hráefna í iðnaði og verð á honum hækkar ört - svipað og gerðist með hráolíuna á áttunda áratugnum eftir að olíuframleiðendur í Arabalöndunum settu viðskiptabann á Bandaríkin og bandalagsríki þeirra vegna stuðnings við Ísrael í Yom Kippur-stríðinu. Mikil hækkun á verði kopars á mörkuðum skýrist raunar að hluta af auknum …

Ísland komst fyrst á kortið hjá United Airlines vorið 2018 þegar félagið hóf áætlunarflug hingað frá New York. Síðar bætti bandaríska flugfélagið við ferðum hingað frá Chicago og í báðum tilvikum voru brottfarir í boði frá frá vori og fram á haust. Í fyrra varð ekkert út Íslandsflugi United frá New York en í lok …

Ferjan Sæfari leggst að bryggju í Sandvík, þorpi Grímseyjar, um hádegisbil eftir um þriggja klukkustunda siglingu frá Dalvík. Ferjan stoppar ekki lengi í eyjunni í þetta sinn heldur leggur aftur af stað frá Grímsey klukkan 14. Dagsferðalangar í Grímsey á veturna stoppa því aðeins í tæpar tvær klukkustundir í eyjunni en leggja á sig meira …

Mótun ferðamálastefnu fyrir Ísland til ársins 2030 var sett á ís þegar Covid-faraldurinn hófst en þráðurinn var tekinn upp að nýju í fyrra. Þá skipaði ráðherra ferðamála, Lilja Alfreðsdóttir, sjö starfshópa til að fara í verkið og komu meira en 100 manns að þeirri vinnu. Drög að tillögu til þingsályktunar voru birti í febrúar og …

Þrátt fyrir takmarkað framboð á flugi innan Evrópu þá eru fargjöld ekki á uppleið og verðþróunin er neytendum í hag nú í sumarbyrjun að sögn forstjóra og fjármálastjóra Ryanair sem kynntu nýtt ársuppgjör félagsins nú í morgun. Reikningsár þessa stærsta lágfargjaldaflugfélags Evrópu lauk í lok mars sl. og þar var niðurstaðan hagnaður upp á 1,9 …